Gradska galerija Zabok

Zabočka urbana kultura - ZUK4

Datum: 8.6.2024.

*** NAJAVA ***
----------
DOGAĐANJE / MANIFESTACIJA
Zabočka urbana kultura - ZUK4
----------
Petak, 14.06.2024.
----------
Ciljevi programa "Zabočka urbana kultura" su razvijanje kulturnog turizma u Zaboku zajedno s razvojem urbanih sadržaja, predstavljanje potencijalnih atraktivnih lokacija u Zaboku te povezivanje pojedinaca, udruga, ustanova u kulturi, poslovnih objekata, institucija, lokalne vlasti i lokalnog stanovništva. Zajedničkom suradnjom na ovom projektu podiže se nivo kulturnog života grada Zaboka, utječe se na povećanje broja posjetitelja različitih kulturnih događanja te se potiču različite kulturne i društvene aktivnosti. Osim toga, potiče se aktivacija mladih i njihovo sudjelovanja u kulturnom životu Zaboka, a murali ostavljaju trajnu umjetničku vrijednost u vizuri samog grada.
Sama manifestacija planira se u kontinuitetu provoditi svake godine - tako bi se grad u redovitim "intervalima" obogaćivao novim muralima i kroz određeno vrijeme bi postao svojevrsna galerija na otvorenom.
Ovogodišnje izdanje manifestacije održava se uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske te Krapinsko-zagorske županije.
----------
*** PROGRAM DOGAĐANJA ***
-----
CJELODNEVNO DOGAĐANJE – ZGRADA "REGENERACIJE" ( HALA BROJ 8 )
IZRADA MURALA
IVANA BAJCER
Ivana Bajcer rođena je u Zaboku 12. rujna 1993. godine. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, smjer grafika, u klasi prof. Tanje Dabo, 2018. te pohvaljena nagradom Magna Cum Laude. Članica je HDLU (Hrvatskog društva likovnih umjetnika) i HULU (Hrvatske udruge likovnih umjetnika) u Splitu.
Sudjelovala je na brojnim skupnim i samostalnim izložbama u zemlji i inozemstvu, od čega se mogu izdvojiti međunarodna radionica MAPWorkshop u Budimpešti 2016. godine, zatim 17. međunarodna likovna kolonija u Monoštru/Szentgotthárdu u Mađarskoj 2018. godine te 22. međunarodna likovna kolonija LindArt u Lendavi (Slovenija) 2017., na kojoj je i osvojila prvu nagradu.
Voditeljica je brojnih edukativnih programa i interaktivnih radionica, od kojih se ističe "Grafika visokog tiska" na međunarodnom stručno-znanstvenom skupu "Sretna djeca", održanom u Zagrebu.
Jedna je od organizatorica Međunarodne izložbe grafika i knjiga umjetnika u Rijeci – GraficaRi.
Asistentica je u umjetničkom području, polje likovne umjetnosti, grana grafike na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci.
-----
15:45 – GRADSKA GALERIJA ZABOK
PREDAVANJE "ILUSTRACIJA U KONTEKSTU KNJIGE"
IVAN STANIŠIĆ
Ivan Stanišić rođen je 1996. u Novoj Gradiški.
2015. godine završava Školu primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, a 2014. pohađa stipendirani ljetni semestar u School of Visual Arts u New Yorku, odsjek umjetničke grafike.2021. diplomirao je grafiku na Akademiji likovnih umjetnosti u klasi prof. Svjetlana Junakovića.
Djeluje kao ilustrator i grafički dizajner, a do sada je ilustrirao i dizajnirao više od 100 izdanja, nekoliko školskih udžbenika i izdanja za mlade, te 3 slikovnice ("Jedan dan", HDKDM, "Tonko traži pravi ton", Fluffy Rebel i "Jagin lonac" u izdanju Školske knjige).
Sudjelovao je na mnogobrojnim projektima od kojih se izdvaja prva nagrada na Natječaju za vizualni identitet 6. i 7. Festivala svjetske književnosti u Zagrebu. Pobjednik je "PIŠIRIŠI natječaja za najbolju slikovnicu" 2019. za slikovnicu "Jedan dan", za koju je nagrađen i "Pohvalnom nagradom Grigor Vitez" za debitanta godine. Dobitnik je Rektorove nagrade za izradu vizualnog identitet te sudjelovanje u izradi scenografije za predstavu "Sablasna sonata".
Surađivao je s izdavačkim kućama "Fraktura", "Bodoni", "Školska knjiga", "Mala zvona", HDMKM, "Fluffy Rebel" i dr. Kao ilustrator i dizajner surađivao je i s kazalištima kao autor vizualnih identiteta nekoliko predstava. Autor je nekoliko murala nastalih u suradnji s Hrvatskim društvom likovnih umjetnika, čiji je i redoviti član. Živi i radi u Zagrebu.
-----
17:00 – GRADSKA GALERIJA ZABOK
MODNA REVIJA "SVA LICA JEANSA"
ŠKOLA ZA UMJETNOST, DIZAJN, GRAFIKU I ODJEĆU ZABOK (ODJEL DIZAJNA ODJEĆE)
Odjel dizajna odjeće zabočke Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću predstavit će se modelima koje su izradile učenice i učenici trećih i četvrtih razreda.
Kreacije su nastale u procesu redizajna odjeće od džins i keper materijala.
Dekonstrukcijom radnih hlača, kombinezona i košulja nastali su novi atraktivni modeli s autorskim potpisom.
-----
17:15 – GRADSKA GALERIJA ZABOK
OTVORENJE IZLOŽBE "ISPRIČAJ MI PRIČU"
IVAN STANIŠIĆ
Izložba "Ispričaj mi priču" je prvenstveno određena medijem ilustracije koji obuhvaća širok spektar manjih tema koje izloženi radovi tematiziraju. Obuhvaća radove nastale u protekle tri godine suradnje s izdavačkim kućama na području knjiške ilustracije, ponajviše ilustracije u kontekstu naslovnice knjige kao i ilustracije u kontekstu unutarnje vizualne opreme knjiga za djecu i odrasle.
Naziv izložbe "Ispričaj mi priču" proizlazi iz jednog od glavnih svojstava ilustracije – vizualne narativnosti. Osim što ilustracija posjeduje estetski doživljaj, ona je u suštini grana primijenjene umjetnosti i zadaća joj je da opisuje i nadopunjava sadržaj kojem je namijenjena, u ovom slučaju ona obogaćuje književni tekst. Za mene je rad na ilustraciji, ali i na sveukupnom dizajnu knjige podijeljen na dva segmenta koji se često mogu naći u sukobu. S jedne strane zadovoljiti klijenta, što znači ostvariti komercijalnu kvalitetu, a s druge strane zadovoljiti potrebu sebe kao umjetnika i crtača te ostvariti estetsku kvalitetu u vizualnom konceptu.
S obzirom na primjenjivost ilustracije, ona obično nije potpuna ako pored sebe nema naslov/tekst koji ju uveliko obilježava. Upravo zbog toga možemo reći da koncept ove izložbe istražuje funkciju mojih radova. Ilustracija je izložena kao odvojen element i više ne funkcionira u službi dizajna. Iako odvajanjem od sveukupnog dizajna ilustracija gubi svoj izvorni smisao, u drugu ruku ona dobiva novu funkciju i postaje samostalni umjetnički objekt.
Tehnika u kojoj su radovi nastali je mahom digitalna, a Photoshop i grafički tablet su primarni alati u stvaranju. Digital je danas sveprisutan, pa tako i u umjetnosti, a k tome je toliko uznapredovao da je njime moguće obuhvatiti širok spektar vizualnog jezika, od hladnog i odmjerenog minimalističkog crteža do imitacije tradicionalnih kvaliteta klasičnog crteža na papiru. Upravo mi otvorenost digitalne tehnike dopušta stilsko eksperimentiranje nužno za ilustriranje i zadovoljavanje osobnog umjetničkog senzibiliteta koji izbjegava ponavljanje i uvijek traži nov način crtanja. Svaka knjiga na kojoj radim je drugačijeg karaktera i traži od moje ilustracije da bude prilagodljiva. Samim tim se otvara prostor za vizualni eksperiment i sveprisutnu stilsku nedosljednost koju sam nekada smatrao glavnim manjkom svog rada, a danas mi je ona primarna os oko koje se krećem.
Ivan Stanišić

Top