Gradska galerija Zabok

"NOVA VRSTA PROZE" I PREDSTAVLJANJE MONODRAME "ZADNJA URA TUČE"

Datum: 13.5.2024.

DRUŽENJE POD NAZIVOM
"NOVA VRSTA PROZE"
TE PREDSTAVLJANJE MONODRAME
"ZADNJA URA TUČE"
SPISATELJICE JASNE BALAŠKO
----------
Petak, 17.05.2024. u 19:00
----------
JASNA BALAŠKO rođena je 1960. godine. Nakon završene gimnazije u Zaboku seli u Zagreb, a na Filozofskom fakultetu stječe zvanje profesorice povijesti i sociologije.
Radila je u jednoj zagrebačkoj tvrtki kao administrator, a početkom Domovinskog rata zapošljava se u Međunarodnom odboru Crvenog križa, na odjelu koji se bavio traženjem i spajanjem obitelji koje su razdvojene tijekom rata u Hrvatskoj. Po završetku rata Crveni križ ju šalje u Afriku na rad na sličnim poslovima u Keniji, Ruandi i Tanzaniji. Nakon 5 godina vraća se u Hrvatsku i zapošljava u jednoj tvrtki kao administrator, a nakon umirovljenja nastanjuje se u Mokricama u Oroslavju.
Piše kratke priče i slikovnice za djecu te znanstvene članke s tematikom iz povijesti Zagorja. Do sada je, u razdoblju od 2014. do 2022. godine, objavila 5 slikovnica za djecu ("Miško Škrapić dolinom Krapine", "Miško Škrapić dolinom Bednje", "Miško Škrapić dolinom Sutle", "Miško i prijatelji" te "Vinko ide na izlet u Zagorje") i tri knjige ("Plava jabuka", 2014.; "Konjica vilenjaka", 2015.; "Djevojčica s tavana" 2021.).
Njena četvrta knjiga "Modra galica", odnosno pojedinačne priče iz te knjige, u zadnje se dvije godine tiskaju u književnim časopisima.
Svoje članke o povijesti Zagorja, o školstvu, o narodnim običajima, ljudima i životu "malog" čovjeka našeg kraja objavila je u "Analima za povijest odgoja" Hrvatskog školskog muzeja, "Godišnjaku grada Zaboka" Ogranka Matice hrvatske u Zaboku i u časopisu "Hrvatsko zagorje" kojeg tiska Udruga "Kajkaviana" iz Donje Stubice.
Ovom prilikom bit će obilježeno 10 godina od izlaženja njene prve zbirke priča "Plava Jabuka", a ujedno će biti predstavljena i njena monodrama "Zadnja ura tuče".
Monodramu će predstaviti Mirta Polanović Milovac i Mirjana Mikulec.

Top