Gradska galerija Zabok

Karlovački klavirski trio

Datum: 12.6.2024.

PROGRAM

Joseph Haydn: Klavirski trio u G-duru, br. 39, Hob. XV/25, "Gypsy"

Andante

Bruno Bjelinski: Trio za violinu, violončelo i klavir

Largo
Allegro con brio

Antonin Dvořák: Dumky trio, op. 90 u e-molu

I. Lento maestoso — Allegro quasi doppio movimento
II. Poco Adagio — Vivace non troppo
III. Andante — Vivace non troppo
IV. Andante moderato — Allegretto scherzando
V. Allegro — Meno mosso
VI. Lento maestoso — Vivace

KARLOVAČKI KLAVIRSKI TRIO formirao se iz suradnje dva dua ("Jakas-Janković" te "Jakas-Pajić") 2016. godine, a od 2018. trio je umjetnička organizacija utemeljena pri Ministarstvu kulture Republike Hrvatske. Oba dua (violina-violončelo te violina-klavir) imaju iza sebe višegodišnju suradnju te su se usavršavali na satovima renomirane profesorice Violete Smailović-Huart, na čiji poziv su nastupili na Međunarodnom festivalu "Muzika na žici" 2017. godine u Sarajevu. U formaciji klavirskog trija, Karlovački klavirski trio redovito nastupa, kako pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, tako i na događanjima u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog te na manifestacijama "Advent u Zagrebu", "Zvjezdano ljeto" u Karlovcu i Međunarodni festival "Musica Maxima". Tijekom pandemije 2020. i 2021. godine, Trio je snimao koncerte za internetska događanja koja su organizirale Knjižnice Grada Zagreba.

Violinistica Petromila Jakas specijalizirala je komornu glazbu iz područja klavirskog trija na Konzervatoriju za glazbu i scenske umjetnosti u Grazu pod vodstvom profesora Chia Choua, a violončelistica Vanda Jakšeković je osvojila nekoliko prvih nagrada na glazbenim natjecanjima upravo u području klavirskog trija pod vodstvom profesora Wladimira Kossjanenka.
Kako su glazbenice Vanda Jakšeković i Marijana Pajić Šimunović odrasle i školovale se u najstarijoj europskoj glazbenoj školi u Karlovcu (gdje pijanistica Marijana Pajić Šimunović danas radi kao profesorica klavira i umjetnička suradnica), probe dua i trija se često održavaju u gradu Karlovcu, koji je svojom živopisnošću potaknuo želju, ali i ukazao na kulturološku potrebu osnivanja najpoznatijeg oblika komornog sastava, klavirskog trija, koji će nositi upravo njegovo ime. Važno je napomenuti da postoji želja da institucija Karlovačkog klavirskog trija zaživi obogaćujući područje grada Karlovca (ali i šire) bogatim i raznolikim repertoarom napisanim za klavirski trio te da se ista formacija prenese na buduće generacije.

PETROMILA JAKAS (Šibenik, 1983.) je sa 20 godina diplomirala violinu na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi Gorana Končara. Specijalizaciju iz područja komorne glazbe završava 2010. na Konzervatoriju za glazbu i scenske umjetnosti u Grazu, u klasi Chia Choua. Poslijediplomski studij violine završava 2011. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u razredu Tarasa Pechenyija, a 2017. godine stječe Dyplome de Virtuosite na Scholi Cantorum u Parizu, u klasi Violete Smailović-Huart. Za iznimne rezultate tokom studija dodijeljena joj je Rektorova nagrada, a sa zapaženim uspjehom sudjeluje na mnogim međunarodnim natjecanjima glazbe. Finalistica je europskog natjecanja "Citta di Moncalieri" (2017.) i međunarodnog natjecanja "Rovere d`Oro" (2018.). Apsolutne prve nagrade osvaja na međunarodnim natjecanjima "Amigdala" (2014.), "Paolo Barrasso" i "Premio Franz Schubert" (2017.), gdje se ističe se i Nagradom za suvremeno djelo "Riccardo Viannello".
Solističke nastupe bilježi uz orkestar BISYOC (V. Britanija), Orchestra Classica di Allessandria (Italija), Gradski komorni orkestar Šibenik te Zagrebački komorni orkestar (uz koji od 2016. nastupa u ulozi koncertne majstorice). Zapažene solističke nastupe suvremenih djela ostvarila je na Muzičkom Biennaleu u Zagrebu te u Valletti, gdje joj je pripala čast svjetske praizvedbe djela "Opaque Silence-Symbia III", skladatelja Johna M. Kennedyja. Zaposlena je u Simfonijskom orkestru HRT-a na mjestu zamjenika vođe dionice, a 2022. započinje suradnju sa Međunarodnim komornim orkestrom "Lorenzo da Ponte".

MARIJANA PAJIĆ ŠIMUNOVIĆ rođena je u Karlovcu 1977. godine. Diplomirala je 2001. na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji, u klasi prof. Ksenije Kos. Kao odlična studentica bila je stipendistica Republike Hrvatske. Uz studij, usavršavala se na klavirskim seminarima i ljetnim školama u klasi prof. Laszla Baranyaya (Mađarska), prof. Manane Kandelaki (Gruzija) i Ivane Švarc–Grenda (Hrvatska).
Nakon studija počinje se baviti pedagoškim radom u Glazbenoj školi "Zlatko Grgošević" u Zagrebu te komornom glazbom i korepeticijom. Sudjelovala je na mnogim seminarima, natjecanjima i koncertima, a sa svojim učenicama i učenicima osvajala je nagrade na natjecanjima u zemlji i inozemstvu. Do sada je imala koncerte i glazbene suradnje diljem Hrvatske, a gostovala je u Austriji, Sloveniji i BiH.
Niz godina surađuje sa violinisticom Petromilom Jakas, svirajući na raznim projektima i kulturnim manifestacijama diljem Hrvatske.
Trenutno je zaposlena u Glazbenoj školi Karlovac kao pedagog i korepetitorica na odjelu za pjevače. Redovito se stručno usavršava u polju moderne klavirske pedagogije te sudjeluje na seminarima i stručnim skupovima, od čega su zapaženiji seminari s temom kreativnosti u djece "Skriveni potencijal I i II" kod prof. Marine Horak (Slovenija), "Seminar komorne glazbe i interpretacije" kod prof. Jane Polyzoides (Austrija) te brojni majstorski tečajevi udruge "Clavis" i HDGPP-a u Zagrebu i Opatiji.
Organizatorica je međunarodnog "Karlovac piano festivala" i ljetne škole klavira te višegodišnja aktivna polaznica majstorskih tečajeva kod predavača prof. Vladimira Viarda (Rusija/SAD), prof. Vladimira Ovchinikova (Rusija) i dr.

VANDA JAKŠEKOVIĆ (1989.) počela je učiti violončelo s devet godina u Glazbenoj školi Karlovac, u klasi profesora Štefana Polgara. Nakon završene srednje škole, 2008. godine upisuje studij violončela na Umjetničkoj akademiji u Splitu, u klasi profesora Mihovila Karuze, gdje je s odličnim uspjehom diplomirala 2013. godine. Usavršavala se na brojnim majstorskim tečajevima u Hrvatskoj i inozemstvu – Dobrila Berković-Magdalenić, David Grigorian, Jennifer Ward-Clarke, Gustavo Neiva Tavares, Monika Leskovar, Yevgeny Xaviereff, Mihovil Karuza, kvartet Casals, Heime Müller, Konrad Elser, Manhattan String Quartet,…
Nastupala je diljem Hrvatske i u inozemstvu (Austrija, BiH, Njemačka).
Tijekom glazbenog obrazovanja sudjelovala je na brojnim regionalnim, državnim i međunarodnim natjecanjima za soliste i komorne sastave.
2006. i 2010. godine kao solistica osvaja drugu nagradu na državnom natjecanju u Varaždinu. Kao članica klavirskog trija, pod mentorstvom prof. Wladimira Kossjanenka, 2010. i 2011. godine osvaja prvu nagradu na državnom natjecanju komornih sastava te posebnu Nagradu "Liburnia Riviera hoteli".
2013. godine pobjednica je Ciklusa koncerta mladih glazbenika "mo. Vinko Lesić".s
Od 2014. do 2015. godine zaposlena je kao stalni član orkestra Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.
Trenutačno se bavi pedagoškim radom te je zaposlena kao profesorica violončela u Glazbenoj školi Pavla Markovca.

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Koncert će biti održan uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Top