Gradska galerija Zabok

IZLOŽBA: FRANK SERGE LEHMANN

Datum: 4.4.2024.

"CORPORA ARTIS"


Tijelo (lat. Corpus)
a) biološko tijelo živog bića
b) tijelo u fizici koji zauzima prostor i posjeduje masu

Umjetnost (lat. Ars)
a) izražavanje ili primjena ljudske mašte i vještina kako bi se izradilo djelo čija je svrha izazvati divljenje zbog izgleda ili pobuđivanje emocija
b) vještina stečena iskustvom, učenjem ili promatranjem
c) svjesna upotreba vještine i mašte s ciljem izrade estetski ugodnog predmeta

"Tijela umjetnosti" (lat. Corpora Artis)
Naziv izložbe u Gradskoj galeriji Zabok na kojoj su izložena djela koja je umjetnik stvorio korištenjem mašte i vještine te koja zauzimaju prostor i posjeduju masu.

Frank Serge Lehmann je vrlo upečatljiva osoba. Mogli bismo reći, pravi "renesansni čovjek" koji postiže zapažene uspjehe u znanosti i umjetnosti. Liječnik, sveučilišni profesor i vrhunski stručnjak na području gastroenterologije, a u isto vrijeme međunarodno poznat i priznat profesionalni konceptualni umjetnik, čiji je rad dokumentiran u katalozima, knjigama i filmovima.
Prethodna Lehmannova izložba u Hrvatskoj održana je 2022. godine u Zagrebu pod nazivom "A Spy in the House of Art", a za svoje ovogodišnje gostovanje u našoj zemlji Lehmann je odabrao Gradsku galeriju Zabok.
Sam naziv izložbe "Corpora Artis" ("Tijela umjetnosti") posjetiteljima već u početku treba nagovijestiti da se radi o "trodimenzionalnim" umjetničkim radovima koji su – baš kao i brojne vrste prirodnih ili umjetnih tijela – različiti, zanimljivi i jedinstveni. Kako bi se stvorila poveznica između Lehmannovog djelovanja u umjetnosti i medicini, naziv izložbe je na latinskom, jeziku za kojeg se i danas – unatoč uplivu suvremenih svjetskih jezika – smatra da je "lingua franca" u medicinskoj terminologiji.
Rad ovog svestranog Švicarca u riječi je sjajno pretočio povjesničar umjetnosti Emil Matešić koji kaže da su Lehmannovi umjetnički afiniteti "usredotočeni na problematiku globalizacije te uloge komunikacije i umjetnosti u neprestance mijenjajućem svijetu", da Lehmann "interdisciplinarno spaja naizgled nespojive objekte" i da u svom radu "postaje tragač za pravim rješenjem ili novim značenjem starih elemenata".
Zasigurno najzanimljivije djelo koje će ovom prilikom biti izloženo jest instalacija "Ars Infinita", koja se sastoji od prozorskih stakala s vile sagrađene u Berlinu 1850-ih godina. Ova krhka konstrukcija uspjela je opstati kroz burnu njemačku povijest (uključujući i dramatičan kraj Drugog svjetskog rata), a autor ju je – stavljajući na nju dvjestotinjak citata o prirodi umjetnosti – pretvorio u djelo putem kojeg nam poručuje da je umjetnost nešto što ima veliku vrijednost i što nam je zaista potrebno, premda toga ponekad nismo svjesni.
Sve u svemu, ovdje se radi se o specifičnoj izložbi gdje je, osim izloženih "tijela umjetnosti", zanimljiv i sam autor čija djela nikog ne ostavljaju ravnodušnim. Stoga s velikim veseljem njegove radove predstavljamo u Gradskoj galeriji Zabok.

Goran Škrlec

--------------------------------------------------


Frank Serge Lehmann rođen je 1961. u Bernu, u Švicarskoj, te je odrastao uz majku, poznatu umjetnicu Eriku Lehmann.
Iako je diplomirao medicinu i specijalizirao gastroenterologiju, od 2001. godine djeluje kao samostalni umjetnik, a u svome se radu koristi raznim formama i načinima prezentacije ideja – od konceptualnog pristupa umjetnosti do fotografije i video umjetnosti.
Neformalno umjetničko obrazovanje stekao je radeći s majkom i vodeći niz razgovora s Haraldom Krämerom, povjesničarem umjetnosti i kustosom, koji je ujedno i renomirani stručnjak za medijsku prezentaciju likovne umjetnosti te inovativne postave muzejskih zbirki.
Osim kao liječnik i umjetnik, Frank Serge Lehmann poznat je i kao kolekcionar restauriranih flipera i "Jednorukih Jackova".
Trenutačno živi u Bottmingenu, a uz profesionalno bavljenje umjetnošću, od 2014. godine zaposlen je i kao profesor gastroenterologije na Sveučilištu u Baselu.

www.lehmann-artprojects.com

Top