Gradska galerija Zabok

OTVORENJE IZLOŽBE Anđeline Tkalčević 'VIZUALNE PRIČE - ANIMALIZAM'

Datum: 10.12.2021.

Petak, 10. prosinca 2021. u 18:00 sati
VIZUALNE PRIČE- ANIMALIZAM
Motiv životinje u likovnoj umjetnosti proteže se od magijskih prikaza pećinskog slikarstva, do recentne likovne produkcije.
U mitovima je životinja često slavljena kao božanstvo, te mitska bića na specifičan način poprimaju obilježja čovjeka i životinje. To nam zapravo pokazuje da oduvijek postoji potreba da se u psihološko simboličkom smislu povežemo sa životinjskim svijetom, neovisno o povijesnom razdoblju i kulturi.
Kako u današnje doba pod utjecajem suvremene tehnologije i opće otuđenosti brojne životinjske vrste izumiru, te je međuovisnost živih bića potisnuta u drugi plan, umjetnici koji životinju dovode u centar pažnje, osim što nas obogaćuju vizualnim izričajem, pokušavaju nas dovesti u neophodnu ravnotežu sa prirodom.
Animalnim portretima umjetnica hvata emociju pojedine životinje, pokušavajući kroz detaljan prikaz uhvatiti njihov karakter i povezuje se na više razina sa njenom naravi. Bilo da se radi o domaćoj ili divljoj životinji, ona vjerno kroz položaju tijela ili izraz očiju, ocrtava esenciju njihovog bića i time ih vješto približava promatraču. Gotovo da nas zove da prepoznamo u njima vlastitu narav.
Koristeći rastersku tehniku, koja zahtjeva posebnu koncentraciju i strpljivost, dobiva na dinamici prikaza, te multiplicirajući grafički uzorak u širokom rasponu tonova, postiže vjeran prikaz teksture dlake ili perja.
Iako se uglavnom kreće u skali akromatskih tonova, dodatkom boje kao akcenta dobiva na izražajnosti i specifičnim karakteristikama pojedine vrste.
Uvlači nas time u egzistencijalnu priču o vlastitom odnosu prema prirodi i životinjama, te nas poziva na preispitivanje i vlastitu interpretaciju njene kreativne vizualne priče.
Anuška Alfirević, prof. savjetnik ( akademska slikarica )
///////////
Anđelina Tkalčević rođena je 09.09.1994. u Zagrebu. Osnovnu školu polazila je u Oroslavju. Godine 2009. upisuje Školu za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću u Zaboku, te 2013. Godine završava u smjeru grafički dizajner.
Iste godine upisuje Akademiju primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, smjer likovne pedagogije. Diplomirala grafiku 2018. u klasi red.prof.mr.art. Josipa Butkovića sa temom ˝Ritam u ornamentima˝ te stekla akademski naziv magistra likovne pedagogije (mag.art.).
Prvenstveno se bavi crtežom koji gradi točkastim rasterom. U radu se izražava crtaćim tehnikama: olovkom i tušem, a motivi su joj uglavnom portreti i životinje.
Sudjelovala je na skupnim izložbama studenata u Rijeci,u Galeriji Kortil, te na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci 2018. godine.
Projekti i aktivnosti:
• 2018. godina
• ˝Transformacije stakla-ukrasi˝, Akademija primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci
• ˝Participativni muzej˝, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
• 2021.godina
• 1.samostalna izložba ˝Vizualne priče˝
Kontakt:andelina.tkalcevic9@gmail.com

Top